...
Gigantisk havsfarkost ska samla in oceanernas plast
Den två kilometer långa och svagt vinklade farkosten ska sjösättas utanför Japan i början av nästa år.
Boyan Slat – en ung holländsk ingenjör vars fantastiska idé om en jättefarkost, som kan samla in världshavens plastavfall, nu håller på att bli verklighet..!

I början av nästa år beräknas projektet ”The Ocean Cleanup” sättas igång. Då ska en gigantisk havsfarkost börja samla in de mängder av plastavfall som driver runt i världshaven.
Idén att konstruera en farkost, som kan samla in oceanernas plastavfall, presenterades första gången 2013 av den då 19-årige holländska ingenjörsstudenten Boyan Slat. Trots att många avfärdade det hela som fantasier och omöjligt att förverkliga, så har projektet växt och nu bygger man en fullskaleversion av Slats ”insamlingsfarkost” – en två kilometer lång, vinkelformad farkost, som ska drivas fram av vindar, vågor och strömmar och kunna fånga och samla in de flytande sopbergen!


Farkosten, som i projektstadiet gick under namnet ”Ocean Cleanup Array”, blir den längsta flytande konstruktionen i världshaven. Farkosten ska sjösättas utanför Japans kust i början av nästa år och enligt planerna ska den vara i drift i dessa farvatten under minst två år. Den gigantiska konstruktionen, där det insamlade plastavfallet plockas upp via transportband och sedan forslas in till land för destruktion eller återvinning, sägs kunna samla in de 7,25 miljarderna ton plastavfall och annat skräp, som driver runt i väldiga sopberg i bl. a Stilla havet, på så kort tid som fem år.

Innan "The Ocean Cleanup”-projektet startas utanför Japan nästa år, kommer Boyan Slat och hans organisation att iscensätta ett stort registreringsprojekt, som kallas ”The Mega Expedition” och där 50 fartyg ska registrera och positionsbestämma de plastmängder, som flyter omkring i Stilla havs-området mellan Hawaii och Kalifornien. Expeditionen startar i augusti år och fartygen, som utgår från en hamn i Hawaii, ska genomkorsa ett havsområde, som omfattar sammanlagt 3,5 miljoner kvadratkilometer. Expeditionen ska resultera i en unik, högupplöst karta, som visar exakt var stora mängder plastavfall samlas och driver omkring.

”På tre veckor kommer man att kunna samla in mer plastmätningar än vad som sammanlagt har samlats in under de senaste 40 åren”, skriver Boyan Slat och hans organisation i ett pressmeddelande.

The Ocean Cleanups hemsida kan man läsa mer om Boyan Slat och hans fantasieggande projekt!

Vi skrev om Boyan Slat och hans fantastiska idéer, när de presenterades 2013.
Läs den artikeln här


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-06-23

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Boyan Slat Miljö Övrigt Plast plastavfall

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK