...
Svensk digital etikett fick Global Innovation Award
Innoscentias digital etikett övervakar det förpackade livsmedlets status och talar om hur maten mår.
Innoscentias grundare Erik Lindberg, till höger, tar emot prischecken på 25.000 dollar av storentreprenören Mats Paulsson. Själva utmärkelsen delades ut av kronprinsessan Victoria och längst till vänster står juryns ordförande Ursula Hultkvist Bengtsson, vice VD Medicon Village.

En svenskutvecklad digital etikett, som övervakar och talar om statusen på förpackade livsmedel, har tilldelats det globala priset Global Innovation Award 2016.
Etiketten är utvecklad av Malmöbaserade Innoscentia AB och tekniken bygger på ett avkänningsbläck som reagerar på gasformationer från bakteriell aktivitet. Denna reaktion kan mätas elektroniskt och tillsammans med lösningar för tryckt elektronik avkodas till en digital signal.


Enligt grundare och COO Erik Lindberg är Innoscentias vision att etiketten, som talar om hur maten ”mår”, ska ge livsmedelsvärdekedjan både ökad säkerhet och spårbarhet.
Etiketten har potential att förlänga den naturliga hållbarheten för livsmedel samt upptäcka patogena utbrott, innan de når detaljhandeln och konsumenterna.

Innoscentia, företrätt av Erik Lindberg, erhöll utmärkelsen i samband med EAT Stockholm Food Forum tidigare i sommar. Prisutdelare var kronprinsessan Victoria.

”Den globala livsmedelsteknikscenen växer för varje dag, så konkurrensen om denna typ av utmärkelse är hård. Det gör mig extra glad att EAT Stockholm Food Forum och juryn vill uppmärksamma Innoscentias innovationsarbete. Min förhoppning är att utmärkelsen ska föra oss ett steg närmare till att bidra positivt till livsmedelsindustrin globalt”, sade Erik Lindberg, när han mottog utmärkelsen och prissumman på 25.000 US dollar, som donerats av Mats Paulsson Stiftelse för forskning, innovation och samhällsutveckling

Global Innovation Award är ett samarbete mellan Medicon Village och EAT Foundation

EAT Foundation är en stiftelse för samarbete kring frågor som exempelvis livsmedelsbrist, miljöpåverkan, svält, övervikt, folkhälsa, kostråd och avfall. Stiftelsen möjliggör för näringsliv, forskare, det civila samhället och beslutsfattare runtom i världen att tillsammans hitta lösningar för det globala livsmedelssystemet. EATs vision är en värld där alla har kunskapen för att ta smarta och hållbara beslut om mat, tillgången till en hälsosam och ansvarsfull kost, och inspirationen för att anpassa sitt beteende och sin livsstil. EAT Stockholm Food Forum fungerar som en språngbräda för projekt, som stöttas av EAT Foundation.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-08-08

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Etikett/Märkning Innoscentia Livsmedelsförpackningar Smarta förpackningar Tryckt elektronik

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK