...
Ny plastpall ger Pågen en årlig besparing på 7 miljoner kronor
 
Ulf Karlsson är logistikchef på Pågens

Under våren 2011 blir Pågen först med att byta ut sina traditionella träpallar till ett nytt pallsystem, utvecklat av IP-Group i Halmstad.
De svensktillverkade pallarna är gjorda i ett enkomponentsmaterial som ger hög friktion. Livslängden beräknas bli 8-10 år vid normal användning.


Pågen, med bagerier i Malmö och Göteborg, distribuerar dagligen 650.000 bröd från Ystad i söder till Kiruna i norr. För det krävs 545.000 pallar om året.
Att integrera IPG:s plastpall i produktion och pallflöde har enligt Pågens logistikchef, Ulf Karlsson, gått över förväntan.
”Efter några småjusteringar har pallen fungerat väl i hela vår verksamhet såsom pallavstaplare, rullbaneband, pallställage, truckhantering och transporter”, berättar Ulf Karlsson.
Pågens beräkningar visar att den årliga kostnaden för returflödet kommer minska med 40 procent, vilket i dagsläget innebär en årlig besparing på cirka 7 miljoner kronor.
IPG:s plastpall är staplingsbar och det ger 30 pallar per stuv istället för endast 18 träpallar per stuv. Detta leder förstås till att plastpallen kräver betydligt mindre lagerutrymme och att Pågen kan minska antalet returtransporter.
” Vi sparar pengar från dag ett genom kostnadseffektivare returtransporter samtidigt som vi gör en god miljöinsats genom att spara naturen 253 fulla lastbilar med släp per år och minskar skogsavverkningen. Reparationer och svinn har tidigare varit höga kostnadskonton som i det närmaste kommer försvinna helt. Plastpallen har dessutom en låg konstant vikt som gynnar arbetsmiljön för våra medarbetare. Den har en hög friktion för säker godshantering och är försedd med RFID för kontroll av våra flöden”, konstaterar Ulf Karlsson.
”Tillsammans med IP-Group har vi gjort noggranna kalkyler och tester för att få ”svart på vitt” vilket pallsystem som lönar sig för oss i längden. Det är viktigt att jämföra och räkna på totalkostnaden för träpall kontra plastpall. Ett bra sätt är att anlita ett logistikföretag som tittar över hela pallflödet eftersom där finns mycket pengar att spara”.


Bo Wallteg

Editor-in-chief & Publisher
BO WALLTEG
bo@packnews.com

Publicerad: 2011-02-01

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Plast Transport

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK