...
Mjukost och senap under samma tak när Kavli köper upp skånska Druvan
Kavli köper Druvan och företagens välbekanta produkter som majonnäs, mjukost och senap hamnar under samma tak.

Två välkända livsmedelsföretag på den svenska marknaden går samman, när Kavli Sverige köper Eslövsbaserade Druvan. Företagen verkar inom likartade kategorier och kompletterar därmed varandra på ett positivt sätt och tillsammans stärker företagen sina redan starka positioner i svensk dagligvaruhandel.
Kavli är främst känt för sina mjukostar, majonnäser och dressingar, medan Druvan är välbekant för sitt breda senapssortiment samt produkter som såser, rapsolja, vinäger, ättikssprit, mm.


Kavlis förvärv av Druvan kommer att genomföras den 1 juli i år, enligt ett pressmeddelande.
"Vi har länge haft Druvan som vårt förstahandsval när det gäller förvärv. Druvan har ett brett produktsortiment med starka varumärken, som kompletterar Kavlis erbjudande. Druvan har dessutom, liksom Kavli, en lång tradition i svensk dagligvaruhandel med ett mycket gott renommé bland kunder och konsumenter. Kavli vill också utveckla Druvans kompetens som industripartner", säger Kavlis VD Gerhard Bley.
Druvan, som har huvudkontor i Eslöv, har 90 anställda och en omsättning på 230 miljoner kronor.Företaget har tillverkning i Eslöv och Älvsjö och enligt pressmeddelandet kommer tillverkningen att fortsätta på dessa orter.
"Druvan gjorde sitt bästa resultat hittills år 2010, så det känns bra att efter 17 år lämna över ett starkt företag", säger Sonne Larsson, VD på Druvan.
Gerhard Bley blir VD för det sammanslagna bolaget, samtidigt som Druvans Sonne Larsson lämnar företaget den 1 juli för att ägna sig åt styrelsearbete mm.
Både Druvan och Kavli har funnits i mer än 100 år och ägs idag av stiftelser. Företagen har därmed en liknande intern kultur och ett långsiktigt perspektiv på sin verksamhet.
"Vår bedömning är att Kavli har bättre förutsättningar att långsiktigt stärka och utveckla Druvangruppen. Samtidigt får stiftelsen betydligt större resurser att främja sitt ändamål i den medicinska forskningens tjänst", säger Paul Histrup, styrelsens ordförande i Dr P Håkanssons stiftelse, som fram till nu ägt Druvan.
Inga ekonomiska villkor för affären har uppgivits av parterna.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Kavli Sverige omsätter drygt 400 miljoner SEK och är marknadsledande i kategorierna mjukost, majonnäs och dressing. Kavli har 110 anställda i Sverige. Kavli Group omsätter ca 2,2 miljarder kronor och har verksamhet i Norge, Sverige, Danmark, Finland och England. Kavli exporterar även produkter till fler än 20 länder. Kavli Group ägs av en norsk stiftelse med syfte att tilldela verksamhetens överskott till välgörande ändamål inom områdena humanitär hjälp, medicinsk forskning och kultur.
Druvan har en omsättning på 230 mkr och 90 anställda. Dr Per Håkansson startade tillverkning av ättikssprit 1874 i Eslöv. Andra kända varumärken, som tillverkas av Druvan, är flera av Sveriges mest populära senapsmärken: Johnny´s, Västervikssenap och Hultbergs. Druvan tillverkar och säljer senap, såser, dressingar, ättikssprit, rapsolja och vinäger samt importerar bland annat olika typer av gryner och inlagda grönsaker. Druvan är också marknadsledande på bulgur och couscous.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-06-13

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Köp/Försäljning/Samgående Livsmedel Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK