...
SCA gör sin största affär hittills:
Säljer förpackningsverksamheten för drygt femton miljarder kronor

Ryktena om SCA Packagings framtid som en del av SCA-koncernen har florerat länge. Genom att följa koncernchef Jan Johanssons (bilden) uttalande vid olika möten har det stått klart att intresset för att behålla förpackningsverksamheten varit ganska svalt och att koncernens satsning inför framtiden sker inom hygiensektorn.
Nu är ryktena bekräftade: SCA har beslutat att sälja sin förpackningsverksamhet till brittiska DS Smith för 1,7 miljarder euro (drygt 15 miljarder kr)!


SCA säljer förpackningsverksamheten, exklusive de två kraftlinerbruken i Sverige, till DS Smith, och frigör därmed kapital för en ökad tillväxt inom hygienverksamheten. SCA:s förpackningsverksamhet är den näst största i Europa.
"Vi har genom åren utvecklat vår förpackningsverksamhet och avyttrar en konkurrenskraftig rörelse till en industriell köpare, som kan fortsätta att utveckla den", säger SCA:s vd och koncernchef Jan Johansson.

Förpackningsverksamheten, exklusive de både kraftlinerbruken, hade 2010 en nettoomsättning på cirka 24,2 miljarder svenska kronor med ett rörelseresultat på 1,1 miljarder. Totalt är cirka 12.000 personer anställda.

"Det här är så vitt jag vet den största affären i SCA:s historia", säger Jan Johansson.

"Vi behåller bruken i Sverige, som har en tät koppling till vår skogsverksamhet. Dessutom har vi nu ett avtal om att försörja DS Smith med kraftliner under de kommande fem åren", säger Jan Johansson.

I samband med en presskonferens på telefon fick Jan Johansson frågan om hur han ser på framtiden för bruken som en del av SCA. Han valde att inte kommentera det.

På den franska wellpappverksamheten, vars pris ingår i köpeskillingen, har DS Smith lagt ett bindande bud på att ta över även denna del, men här återstår en del förhandlingar med facket. Det innebär att Frankrike blir en separat process. SCA räknar inte med att det ska bli några problem att driva igenom affären även här.

"Vi har varit tydliga med att vi inte vill vara en del av konsolideringsarbetet, som behöver göras inom förpackningsindustrin, och nu kommer DS Smith att ta den rollen i stället. Det är så att det behövs konsolideringar även inom tissue och personal care och vi var tvungna att fokusera. Vi känner att vi har bäst möjlighet att lyckas med det inom tissue", sade Jan Johansson på telefonkonferensen.

"Vi har genom åren haft diskussioner om försäljning med flera företag. Att det nu blev DS Smith berodde helt enkelt på att vi fick ett bra pris samtidigt som alla pusselbitar föll på plats".

Efter den här affären kommer cirka åttio procent av SCA:s verksamhet att finnas inom hygiensektorn.

"Det här köpet är en förlängning av vår fungerande strategi och vårt framgångsrika köp av Otor" Det är en exceptionell möjlighet för oss att skapa värde för våra aktieägare och att bli det ledande företaget för förpackningar baserat på återvunnet material i Europa. Vi blir ett företag, som är bättre positionerat för att leverera service och innovation till vår kundbas inom FMCG (Fast Moving Consumer Goods). SCA Packaging är en välinvesterad verksamhe,t som väl kompletterar våra styrkor. Det är ett stort steg i DS Smiths utveckling och jag ser fram emot att få arbeta med personalen på SCA Packaging", kommenterar Miles Roberts, Chief Executive på DS Smith.

"Vi är väl medvetna om möjligheterna och utmaningarna, som den här affären innebär och vi har planerat och investerat noggrant. Vi är fokuserade på att integrera, utvecklat och växa dessa två verksamheter till en stark plattform, som ger våra investerare starka avkastning under de kommande åren", kommenterar Gareth Davis, som är ordförande i DS Smith.

Ingenting har så här långt sagts om hur DS Smith planerar att genomföra integrationsarbetet eller om det finns riska personalstruktureringar.

Om allt går enligt plan kommer affären att vara avslutad under andra kvartalet i år.BO WALLTEG/JERRY PETTERSSON
bo@packnews.com

Publicerad: 2012-01-17

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Köp/Försäljning/Samgående

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK