...
Nu har vi svenskar åter satt nytt rekord i burk- och flaskpantning
Foto: Niclas Albinsson

År 2011 pantade svenskarna mer än någonsin tidigare. Ny statistik från Returpack visar att vi under fjolåret pantade i snitt 154 burkar och flaskor per person, en rejäl ökning jämfört med 2010 då siffran låg på 146.
Statistiken från Returpack visar också att storstadsbor (fortfarande) är sämre på att panta och att turist- och gränshandelsmetropolen Strömstad ligger i topp bland kommuner med ett snitt på 1.656 pantade burkar och flaskor per person under 2011!


Returpack, som ansvarar för det svenska pantsystemet, har som vision att alla burkar och flaskor som säljs också ska pantas. Under 2010 påbörjades en kraftsamling med extra åtgärder för att öka återvinningen. Även en höjning av pantbeloppet på burken från 50 öre till en krona genomfördes. Under 2011 har man fortsatt i samma takt med flera aktiviteter vilket nu visar sig ha gett resultat.

”Vi märker att våra ansträngningar ger resultat. Under 2011 har vi inlett kampanjen ’Att återvinna är en hit’ för att få allmänheten att panta mera. Vi har också arbetat med aktiviteter mot den yngre målgruppen, som är sämre på att panta än genomsnittet. Dessutom öppnade vi i höstas en pantmottagning i Stockholm, för att förenkla för kunder med mycket pant”, säger VD Pelle Hjalmarsson.

Returpack arbetar ständigt med olika aktiviteter för att öka återvinningen av burkar och flaskor. Bland annat genom samarbeten med föreningar, skolor, turistanläggningar och kommuner.
”I sommar fortsätter vi med våra satsningar på turistorter och festivaler. Dessutom samarbetar vi med Sjöräddningssällskapet för att öka tillgängligheten och även motivera konsumenter att panta burkar utan pant”, berättar Returpacks kommunikationschef Katarina Lundell.

Returpacks statistik visar att storstadsbor pantar sämre än andra och att den lilla PET-flaskan inte pantas i samma utsträckning som burken och den stora PET-flaskan.
”En anledning till att storstäderna har lägre återvinning är att fler unga bor där och de har ett annat konsumtionsmönster. Bland annat konsumerar de ofta den lilla PET-flaskan utomhus”, säger Katarina Lundell.

Bland Sveriges tio största städer är det endast Norrköping som ligger över snittet, med 170 pantade burkar och flaskor per person.
Av landets samtliga kommuner pantar man mest i Strömstad, där låg snittet på 1.656 pantade burkar och flaskor per person under 2011. Därefter följer flera andra gränskommuner, som till exempel Haparanda och Åre.
”I kommuner med mycket turister och gränshandel är pantningsgraden högre. Dessutom bidrar ofta stora handelscentrum till mer pant”, förklarar Katarina Lundell.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-05-09

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK