...
Akteiägares nej till budet stoppar Arctic Papers uppköp av Rottneros

Affären mellan svenska Rottneros AB och polskregistrerade Arctic Paper kommer att gå i stöpet! Detta står klart sedan, som vi tidigare meddelat (läs här), några av de större aktieägaren i Rottneros meddelat att man inte tänker acceptera Arctic Papers bud på Rottneros, vilket i sin tur innebär att Arctic Paper inte kan nå upp till 90 procent av aktierna och därmed begära tvångsinlösen av resterande utestående aktier.
”Att två stora ägare, som kontrollerar mer än 10 procent av kapital och röster, nu anmält att de inte kommer att acceptera budet, innebär att ett samgående i så fall inte kan ske och att merparten av synergierna därmed inte skulle kunna säkerställa”, skriver nu Rottneros styrelse i en offentlig kommentar.


När Rottneros och Arctic Paper offentliggjorde planerna på ett samgående, innebärande att Arctic Paper skulle förvärva samtliga aktier i Rottneros, följdes detta också av en rekommendation från Rottneros styrelse till aktieägarna att acceptera budet. Ett samgående skulle, enligt de beräkningar som gjorts, bland annat innebära årliga synergieffekter på 80 miljoner kronor, under förutsättning att de båda bolagen fusionerade fullt ut och inrättade ett gemensamt huvudkontor och en gemensam ledningsgrupp.

Men ganska snart efter det att Arctic Papers uppköpsplaner blivit kända, började också kritiken från ett antal större aktieägare höras. Bland annat deklarerade den näst störste aktieägaren, danska Skagen Vekst med cirka 8 procent av aktierna, att man tänkte säga klart nej till budet.
”Vår bedömning är, att det här inte är ett attraktivt erbjudande. Vi kommer att tacka nej”, sade då Ole Söeberg, förvaltare på Skagen Vekst.

Nu har även aktieägaren Peter Gyllenhammar meddelat att han via bolag inte kommer att acceptera Arctic Papers bud och därmed har aktieägare, som tillsammans innehar mer än 10 procent av aktierna, tackat nej.

Både Skagen Vekst och Peter Gyllenhammar har också skriftligen informerat Rottneros styrelse om att man inte kommer att acceptera det bud som Arctic Paper offentliggjort.

I sin offentliga kommentar skriver Rottneros styrelse nu följande:
Med anledning av ovanstående nya information, som medför att Arctic Papers erbjudande inte kommer att accepteras i sådan utsträckning att Arctic Paper skulle komma att uppnå över 90 procent och därmed kunna begära tvångsinlösen av utestående aktier och att ett samgående därmed inte kan genomföras, lämnar styrelsen för Rottneros följande kommentar.
De främsta skälen till styrelsens ovan angivna ställningstagande är att ett samgående mellan de två bolagen förväntas ge årliga synergier om cirka 80 Mkr samt att ett samgående skulle balansera de båda bolagens mycket starka beroende av massaprisernas upp- och nedgång både ur resultat- och kassaflödessynvinkel. En betydande del av dessa synergier förutsätter att bolagen går samman fullt ut och att ett huvudkontor och en ledningsgrupp avvecklas. Därutöver har synergier identifierats på den finansiella sidan, men detta förutsätter också att bolagen går samman. Resterande del av synergierna utgörs av transportkostnadsoptimering som också torde bli väsentligt svårare att uppnå om bolagen fortsätter att verka som fristående företag.
Styrelsens rekommendation förutsätter alltså att bolagen går samman för att synergierna ska kunna realiseras. Att två stora ägare, som kontrollerar mer än 10 procent av kapital och röster, nu anmält att de inte kommer att acceptera budet innebär att ett samgående i så fall inte kan ske och att merparten av synergierna därmed inte skulle kunna säkerställas
.”


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-11-27

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK