...
Intelligent papperskasse håller maten kall i ett dygn
(Bilden är ett montage)

Utvecklingsföretaget ifoodbag, som är en avknoppning från KTH, ska i samarbete med forskningsinstitutet Innventia utveckla en matkasse i papper med kyl- och frysfunktion, som fungerar upp till 24 timmar för livsmedel.
Innventia skriver i ett pressmeddelande att konceptet innebär enklare och billigare transport av kylda varor, minskat livsmedelssvinn, ökad kvalitet på livsmedel samt mindre behov av tillsatser.
”Vi är övertygade om att detta kan vara nästa stora förpackningsinnovation inom livsmedel”, säger Karl Fallgren, VD på ifoodbag.


Konceptet, som kommer att utvecklas av ifoodbag och Innventia, är ett system med en papperskasse med kyl- och frysfunktion, som fungerar i upp till 24 timmar för livsmedel. Tanken är att kassen ska säljas i matbutiker som ett alternativ till de vanliga plast- och papperspåsarna och att kassen ska kosta i paritet med konventionella matkassar. Hög kvalitet på alla livsmedel kan bibehållas genom detta system. Kassen kommer troligen också att kunna återvinnas som vanliga papperskassar.

Systemet bygger på principer om ”lean production”, d.v.s. optimal hantering av tillgängliga resurser

”Det rör sig om tre bitar: Ett nytt pappersbaserat kompositmaterial, ett system som håller maten kall samt en ny typ av förslutning”, säger Karl Fallgren till NyTeknik

Nyttan med konceptet är, enligt Innventia, förenklad och därmed billigare distribution av sådana livsmedel, som idag kräver kyltransport, minskat livsmedelssvinn, och därmed minskad miljöbelastning och minskade kostnader, samt slutligen ökad kvalitet på och mindre behov för tillsatser i livsmedlen som når slutkunden.

”Studier pekar på en allt större efterfrågan på intelligenta förpackningar. Här har pappersindustrin goda möjligheter att ta en viktig roll”, säger Torgny Persson, affärsområdeschef Material Processes på Innventia.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-09-25

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK